Είστε εδώ

Σπίλοι και αφαίρεση τους

Οι σπίλοι (ελιές) μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο δέρμα. Οι περισσότεροι ενήλικες  μπορεί να έχουν 10 έως 40 κοινούς σπίλους που – συνήθως- δε χρήζουν καμίας ανησυχίας. Η δημιουργία τους οφείλεται στην άθροιση τροποποιημένων κυττάρων της επιδερμίδας ή του χορίου του δέρματος. Κάποιοι σπίλοι υπάρχουν από τη γέννηση (συγγενείς σπίλοι), ενώ άλλοι εμφανίζονται στην πορεία της ζωής κυρίως κατά τις πρώτες δυο – τρεις δεκαετίες αλλά και αργότερα(επίκτητοι σπίλοι).Ο συνολικός τους αριθμός και ο τύπος τους διαφοροποιούνται σε κάθε άτομο και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από γενετικούς παράγοντες και από την κληρονομικότητα. 

Τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει κάποιος να προσέξει σ΄ έναν «ύποπτο» σπίλο είναι συγκεκριμένα και αναφέρονται:

• Στην εμφάνιση νέων σπίλων σε όλο το σώμα

• Στη αλλαγή του χρώματος, του σχήματος, του μεγέθους του σπίλου

• Στη μεταβολή του χρώματος του δέρματος γύρω από το σπίλο

• Στην πιθανή αιμορραγία του σπίλου

• Στη 'φαγούρα' ή το ΄κάψιμο΄ που μπορεί κάποιος να νιώσει

Ιατρική αφαίρεση των σπίλων

Στην περίπτωση που ο Δερματολόγος εντοπίσει κάποιο «ύποπτο» σπίλο,ο οποίος είναι και ο καθ΄ύλην αρμόδιος για να το κρίνει μέσω της εκπαίδευσης και των διαγνωστικών μεθόδων που διαθέτει,θα συστήσει αφαίρεση αυτού. Η αφαίρεση πραγματοποιείται με μια μικρή χειρουργική επέμβαση και μπορεί να γίνει στο ιατρείο του Δερματολόγου ενώ το αφαιρεθέν υλικό αποστέλλεται στον Παθολογοανατόμο για περαιτέρω έλεγχο.Στις περιπτώσεις σπίλων που ο τύπος αυτών το επιτρέπει και για λόγους αισθητικούς,εκτός από τη χειρουργική μέθοδο μπορεί να χρησιμοποιηθούν  Laser ή άλλες τεχνικές έχοντας άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Η επιλογή της καταλληλότερης μέθοδου  θα εξαρτηθεί  πρωτίστως από τον τύπο, το μέγεθος,τη θέση,την ηλικία κ.α

Χειρουργική εκτομή

Η χειρουργική εκτομή είναι η μέθοδος εκλογής στην αφαίρεση των σπίλων . Η αφαίρεσή  γίνεται με χειρουργικό νυστέρι,ενώ έχει προηγηθεί τοπική αναισθησία η οποία κάνει την όλη διαδικασία ανώδυνη. Στη συνέχεια γίνεται συρραφή με ειδικές τεχνικές και παρέχονται οι καταλληλες οδηγίες για το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Αφαίρεση με Laser

Η μέθοδος αυτή είναι η πιο γρήγορη όμως επιλέγεται μόνο εφόσον υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ότι ο σπίλος είναι καλοήθης.Ο χειρισμός των μηχανημάτων αυτών απαιτεί εξειδίκευση και εκπαίδευση,την οποία διαθέτει ο Δερματολόγος.Σε περίπτωση που κρίνει απαραίτητο μπορεί να χρειαστεί συνδυασμός μεθόδων όπως καθ'έφαπτομένη αφαίρεση του σπίλου(στη βάση) και στη συνέχεια εφαρμογή Laser.

Τι συμβαίνει μετά την αφαίρεση του σπίλου

Μόλις αφαιρεθεί ο σπίλος, θα πρέπει να γίνει βιοψία για να εξεταστεί (και συνήθως να αποκλειστεί) η περίπτωση καρκίνου του δέρματος. Δεν είναι ασυνήθιστο το γεγονός ο καρκίνος του δέρματος(μελάνωμα) να προέρχεται από έναν σπίλο και εντοπίζεται μόνο μετά από ενδελεχή εξέτασή του από τον ειδικά εκπαιδευμένο Δερματολόγο.

Ο ρόλος του Δερματολόγου

Είτε επιλέξετε να αφαιρέσετε έναν σπίλο για λόγους υγείας ή για αισθητικούς λόγους, είναι σημαντικό για την ασφάλειά σας, να συμβουλευτείτε το Δερματολόγο σας. Και φυσικά δε θα πρέπει να λησμονείτε ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη: ο ετήσιος έλεγχος του δέρματός σας για «ύποπτους» σπίλους που ίσως εγκυμονούν κινδύνους είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση.