Είστε εδώ

Κατά τη φυσική διαδικασία της γήρανσης μειώνεται σταδιακά η ελαστικότητα του δέρματος με την παραγωγή λιγότερου κολλαγόνου και ελαστίνης καθώς και με δομικές αλλαγές. Οι ηλιακές ακτίνες διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. Δυστυχώς, η συγκεκριμένη ανησυχία συνήθως δεν αναφέρεται συχνά και δεν έχει απασχολήσει όσο θα έπρεπε το ευρύ κοινό. Αυτό που πολλοί δε συνειδητοποιούν είναι πως ο ήλιος μπορεί και επηρεάζει τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, οδηγώντας έτσι σε σημαντική επιδείνωση τους μηχανισμούς υποστήριξης του δέρματος. Ευτυχώς, ένα μεγάλο μέρος των επιπτώσεων αυτών μπορούν να καθυστερήσουν σημαντικά με τη σωστή και συνήθη χρήση του αντηλιακού κι ενός προσεγμένου τρόπου ζωής.

Ηλιακή ακτινοβολία

Όπως όλοι γνωρίζουμε ο ήλιος εκπέμπει πολλούς τύπους υπεριώδους ακτινοβολίας, συμπεριλαμβανομένων των UVA, UVB και UVC. Ο τελευταίος τύπος, η UVC, είναι η πιο επικίνδυνη καθώς μεταφέρει την περισσότερη ενέργεια. Ευτυχώς το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας UVC εμποδίζεται από τη στρώση του όζοντος και δεν φτάνει στην επιφάνεια της Γης.
Αυτό μας αφήνει αντιμέτωπους με τους άλλους δύο μεγάλους ενόχους: τις ακτινοβολίες UVA και UVB.
Το αντηλιακό μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά στο μπλοκάρισμα της ακτινοβολίας UVA και UVB, όμως το πρόβλημα είναι πως πολλά από τα σημερινά προϊόντα αντηλιακής προστασίας προορίζονται μόνο για προστασία από την ακτινοβολία UVB, η οποία και είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
Δυστυχώς, ωστόσο, η ακτινοβολία UVA αποτελεί ένα εξίσου μεγάλο πρόβλημα. Επηρεάζει το δέρμα σε βαθύτερα στρώματα, επομένως επηρεάζει το κολλαγόνο και άλλες δομές του δέρματος, καθιστώντας έτσι το δέρμα λιγότερο ανθεκτικό έναντι των επιπτώσεων της βαρύτητας. Για να μπορέσετε να περιορίσετε αυτά τα φαινόμενα, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε αντηλιακό ευρέος φάσματος που προσφέρει προστασία τόσο από την ακτινοβολία UVB όσο και από την UVA.

Αντιμετώπιση βλαβών από τον ήλιο που σχετίζονται με την ελαστικότητα

Σε συνεργασία με το Δερματολόγο σας, η ιατρική επιστήμη σήμερα προσφέρει μια σειρά από μεθόδους και θεραπείες για την διόρθωση – και ελαχιστοποίηση - των βλαβών του δέρματος αλλά και την ενίσχυση του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Οι πιο δημοφιλείς από αυτές είναι:
• Συσκευές εστιασμένων υπερήχων: Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία η οποία βασίζεται σε κύματα υπερήχων και σκοπό έχει την σύσφιξη του δέρματος και επιτυγχάνεται μέσω της θέρμανσης των βαθύτερων στρωμάτων της δομής του. Συχνά, μία μόνο συνεδρία αρκεί για να προσφέρει σημαντική βελτίωση στην ελαστικότητα του δέρματος και πολλοί ασθενείς αρχίζουν να παρατηρούν άμεση βελτίωση, με περαιτέρω βελτίωση φυσικά να εμφανίζεται σταδιακά μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Τα αποτελέσματα της θεραπείας μπορεί να διαρκέσουν έως και 12 μήνες, ακόμα και με μία μόνο συνεδρία
• Κλασματική δερμοαπόξεση με λέιζερ (Fractional Laser): Ο Δερματολόγος σας μπορεί χρησιμοποιώντας ένα Fractional Laser να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα. Οι εκπομπές ενέργειας που προκαλούνται από το λέιζερ αυτό δημιουργούν μικρο-βλάβες στο δέρμα, ενεργοποιώντας έτσι τη θεραπευτική ανταπόκριση του σώματος. Κατά τη διαδικασία αυτή, παράγεται περισσότερο κολλαγόνο, δημιουργώντας έτσι ένα αποτέλεσμα σύσφιξης.
• Δερμοαπόξεση με λέιζερ ή μηχανικά ( Ultrapulse Carbon Dioxide Laser Resurfacing ) : Είναι μία επεμβατική θεραπεία με την οποία επιτυγχάνεται σημαντική βελτίωση των ρυτίδων, των υπερμελαγχρώσεων και της υφής του δέρματος
• Intense Pulsed Light (IPL): Μια άλλη επιλογή για τη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος περιλαμβάνει στοχευμένες θεραπείες σε συγκεκριμένες περιοχές του δέρματος με τη χρήση συσκευών έντονου παλμικού φωτός ( Pulse Light). Οι θεραπείες με IPL εστιάζουν στη θέρμανση των δομών εντός του δέρματος, στην ενίσχυση των υφιστάμενων ινών κολλαγόνου και στην τόνωση των μηχανισμών του σώματος ώστε να παράγει περισσότερες από αυτές τις πρωτεϊνικές ίνες. Ένας μέσος ασθενής θα χρειαστεί αρκετές θεραπείες, με τα αποτελέσματα να εμφανίζονται σταδιακά.
• Microneedling: Τα ήπια προβλήματα ελαστικότητας του δέρματος μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με το microneedling, μια θεραπεία που αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου με την χρήση μικροσκοπικών βελόνων.
• Φωτοδυναμική θεραπεία: Με τη χρήση των σωστών παραμέτρων από το Δερματολόγο μπορεί να επιτευχθεί η επιθυμητή φωτοανάπλαση, η διέγερση δηλαδή των ινοβλαστών που παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη και η λειτουργία τους αυτή εξασφαλίζει υγιές και φρέσκο δέρμα και οπτικά αλλά και στην υφή του.
• Αυτόλογη μεσοθεραπεία (PRP): Εφαρμόζονται αυξητικοί παράγοντες που υπάρχουν στο αίμα του ίδιου του ασθενούς με μια ειδική διαδικασία που πραγματοποιείται στο δερματολογικό ιατρείο. Με τη μέθοδο αυτή αναδομείται η επιδερμίδα με φυσικό τρόπο, ενισχύεται η παραγωγή του κολλαγόνου και επιτυγχάνεται καλύτερη θρέψη και οξυγόνωση της επιδερμίδας
• Μεσοθεραπεία: Με τη χρήση ειδικών σκευασμάτων που περιέχουν έναν συνδυασμό ουσιών με αντιγηραντικές και αναπλαστικές ικανότητες, εμπλουτίζεται το άμεσο κυτταρικό περιβάλλον της επιδερμίδας με ουσίες που βοηθούν στην αναγέννηση και την ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος. Η διαδικασία αυτή προσφέρει ένα δέρμα πιο φρέσκο, λαμπερό και αναζωογονημένο.

Κάνοντας το επόμενο βήμα

Δεν είναι ποτέ πολύ αργά ώστε να ξεκινήσετε να λαμβάνετε τα σωστά προληπτικά μέτρα για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τον ήλιο. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το ποια είναι τα βέλτιστα βήματα για την καθημερινή φροντίδα του δέρματος που να ταιριάζουν σε εσάς ή εάν θέλετε βοήθεια για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις τρέχουσες βλάβες που μπορεί να έχει υποστεί το δέρμα σας, τότε προγραμματίστε ένα ραντεβού με το Δερματολόγο σας για να συζητήσετε για την περίπτωσή σας.
Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε άτομο είναι μοναδικό και απαιτείται ένα προσαρμοσμένο σχέδιο δράσης και θεραπείας στο οποίο να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι προσωπικοί στόχοι και οι επιθυμίες του ασθενούς καθώς και η ικανότητα απουσίας του από το χώρο εργασίας με σκοπό την πλήρη ανάρρωση του.