Είστε εδώ

Πανδημία κι ευρυαγγείες στα πόδια

Με τόσο χρόνο να περνάμε στο σπίτι τους τελευταίους 14 μήνες και την καθιστική ζωή που αναγκαστικά κάναμε σίγουρα έχουμε παρατηρήσει διάφορες αλλαγές στο σώμα μας. Μια από τις πιθανές συνέπειες του τρόπου αυτού ζωής που παρατηρούνται σε πολλούς είναι η εμφάνιση πολύχρωμων αγγείων και λεπτών φλεβών στα πόδια μας, κυρίως στην κνήμη και στη γάμπα. Αυτό το φαινόμενο δεν είναι άλλο από τις γνωστές ευρυαγγείες.

Τι είναι οι ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες αποτελούντην έκφραση μιας ήπιας φλεβικής διαταραχής κατά την οποία οι φλέβες δεν λειτουργούν σωστά με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται το αίμα στο εσωτερικό τους και να προκαλείται διόγκωση. Η εμφάνισή τους μπορεί να προέρχεται από αρτηρίδια όπου οι ευρυαγγείες είναι μικρές, κόκκινες και δεν «εξέχουν» από το δέρμα ή από φλεβίδια που είναι πιο μεγάλες σε μέγεθος, χρώματος μπλε και συνήθως «εξέχουσες» από το δέρμα.Τα κύρια σημεία εμφάνισής τους είναιτο πρόσωπο καθώς και τα πόδια(μηροί, κνήμες και περιοχές γύρω από τα γόνατα).

Που οφείλονται οι ευρυαγγείες;

Ο συνηθέστερος λόγος εμφάνισής τους είναι η κληρονομική προδιάθεση. Οι αγγειακές παθήσεις κάτω άκρων(φλεβική ανεπάρκεια) ,η χρήση κορτικοειδών φαρμάκων ή οι ορμονικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της εφηβείας, της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης μπορούν να τις προκαλέσουν επίσης. Ένας όμως σίγουρα επιβαρυντικός παράγοντας είναι η καθιστική ζωή, το αυξημένο σωματικό βάρος και κυρίως ή έλλειψη σωματικής άσκησης κάτι που αποτελεί το πρόβλημα τις εποχής μας.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Οι ευρυαγγείες ως μεμονωμένη πάθηση δεν προκαλούν σημαντικά προβλήματα. Τα συνηθέστερα από αυτά είναι ο κνησμός και το ήπιο μούδιασμα σε ορισμένες περιπτώσεις ενώ πιο σπάνια παρατηρείται πόνος και οίδημα αν συνυπάρχουν και μεγαλύτερες φλέβες που δε λειτουργούν αποτελεσματικά. Τα συμπτώματα αυτά γίνονται εντονότερα κατά τις βραδινές ώρες της ημέρας ενώ έξαρση παρουσιάζουν με την άνοδο της θερμοκρασίας και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τις ευρυαγγείες;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία των ευρυαγγειών, τόσο στο σπίτι όσο και στο Δερματολογικό ιατρείο Όταν είστε στο σπίτι, καλό είναι να διατηρείτε τα πόδια ανυψωμένα όποτε είναι δυνατόν και να φοράτε ειδικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και ποτέ να μην κάθεστε ή να στέκεστε σε όρια στάση για περισσότερο από 30 λεπτά χωρίς διάλειμμα καθώς αυξάνεται η φλεβική πίεση στα πόδια σας. Οι απλοί αυτοί κανόνες βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων, όπως το πρήξιμο, και αποτρέπουν το σχηματισμό νέων ευρυαγγειών με την κίνηση του αίματος. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι επίσης σημαντικές. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις και η σωματική άσκηση θα είναι επίσης ευεργετικά. Ερχόμενοι τώρα στη συμβολή της ιατρικής, ο Δερματολόγος σας θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος και θα σας υποδείξει τον βέλτιστο τρόπο αντιμετώπισης.

Οι θεραπείες που ενδείκνυνται είναι:

• Η σκληροθεραπεία:Ο Δερματολόγος χρησιμοποιώντας μια ειδική τεχνική που ονομάζεται διαφανοσκόπηση εντοπίζει με μεγάλη ακρίβεια τις παθολογικές φλέβες και εγχύει μια ειδική σκληρυντική ουσία μέσα στο αγγείο προκαλώντας την απόφραξή και καταστροφή του. Αυτό στη συνέχεια απορροφάται σταδιακά από τον ίδιο τον οργανισμό. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται για τις εγχύσεις είναι πολύ λεπτές και η όλη διαδικασία είναι ελάχιστα επώδυνη.

• Το δερματολογικό Laser: Οι θεραπείες με laser χρησιμοποιούν μια ενισχυμένη ακτίνα φωτός που μεταφέρει μεγάλα ποσά ενέργειας στα αγγεία που την απορροφούν. Η ενέργεια αυτή απορροφάταιαπό την αιμοσφαιρίνη που βρίσκεται εντός των ευρυαγγειών με αποτέλεσμα το στιγμιαίο «κάψιμό» τους χωρίς να επηρεάζονται οι γύρω ιστοί. Μετά τη συνεδρία, η περιοχή είναι ελαφρά ερεθισμένη για 1-2 ημέρες χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κάποιος περιορισμός στις καθημερινές δραστηριότητες.Μπορεί να γίνει και συνδυασμός των παραπάνω μεθόδων.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τονιστεί ότι τα προβλήματα που προκαλούνται από τις ευρυαγγείες, εφόσον δεν υπάρχει κάποια άλλη πάθηση, είναι κυρίως αισθητικά όσον αφορά κυρίως την εμφάνιση των ποδιών. Αυτό όμως είναι αρκετό για να επηρεάσει την ποιότητα ζωής – κυρίως για τις γυναίκες – οι οποίες προσπαθούν να τις καλύψουν φορώντας μακριά παντελόνια και αποφεύγοντας τις φούστες, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αν παρατηρείτε κι εσείς την εμφάνιση των αντιαισθητικών αυτών αγγείων στο σώμα σας, μπορείτε να απευθυνθείτε άμεσα στο Δερματολόγο σας και να βρείτε μαζί το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.