Είστε εδώ

Τι είναι οι πόροι και πως μπορούμε να τους θεραπεύσουμε; Μπορούμε ίσως να απαλλαγούμε και τελείως από αυτούς?

Στο άρθρο αυτό απαντάει ο Δερματολόγος σας στα πιο συχνά ερωτήματα που τίθενται.

Πόροι, όλοι τους έχουμε, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε πολλά για αυτούς και τείνουμε να τους παρατηρούμε μόνο όταν γίνουν ορατοί. Οι «ανοιχτοί» πόροι που εντοπίζονται συνήθως διάσπαρτοι στις μύτες και τα μάγουλά μας είναι ενοχλητικοί, δυσάρεστοι και συχνά δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Οπότε τί μπορούμε να κάνουμε γι 'αυτούς;

Τι είναι οι πόροι και γιατί τους έχουμε;

Οι πόροι αποτέλουν την πύλη του τριχοσμηγματογόνου αδένα του δέρματος που περιέχει σμήγμα και την τριχική μονάδα και τους έχουμε σε όλο το σώμα μας εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα των ποδιών μας. Ο μέσος ενήλικας έχει περίπου 5 εκατομμύρια πόρους και από αυτούς 20.000 βρίσκονται στο πρόσωπό του. Αποτελούν πρακτικά τη διέξοδο προς την επιφάνεια του δέρματος που περιέχει το θύλακα της τρίχας. Από αυτήν εξέρχονται η τρίχα, το σμήγμα, ο αποκρινής ιδρώτας και τα κερατινοκύτταρα.

Η λειτουργία των πόρων είναι να επιτρέψει στο σμήγμα (λιπαρή ουσία) από τους σμηγματογόνους αδένες να ταξιδέψει στο θύλακα της τρίχας για να διατηρήσει το δέρμα λιπαρό. Το μέγεθος των πόρων αλλάζει από άτομο σε άτομο και καθορίζεται κυρίως από τη γενετική, τον τύπο του δέρματος και τις ορμόνες.

Είναι δυνατόν να συρρικνωθούν οι πόροι;

Ένας συνήθης μύθος που ακολουθεί οδηγίες για την περιποίηση της επιδερμίδας είναι ότι οι πόροι ανοίγουν και κλείνουν. Αυτό πρακτικά δε γίνεται πολύ απλά διότι οι πόροι δεν έχουν μύες που να συνδέονται μαζί τους. Η χρήση ζεστού και κρύου νερού επίσης δεν βοηθά, ούτε κι ο ατμός. Ωστόσο, η εμφάνισή τους μπορεί και αλλάζει ανάλογα με την κατάσταση του δέρματος και τον τρόπο ζωής μας. Δυστυχώς καθώς μεγαλώνουμε, μπορούν να διευρυνθούν, λόγω της μείωσης της περιεκτικότητας σε κολλαγόνο και ελαστίνη στο δέρμα. Οι πόροι μπορούν επίσης να γίνουν πιο ορατοί σε οποιαδήποτε ηλικία όταν είναι εμπεριέχουν μεγάλη ποσότητα σε βρωμιά και λιπαρή ουσία, κάτι που τους κάνει να φαίνονται πιο ανοιχτοί.

Εάν έχετε λιπαρό δέρμα, οι πόροι σας είναι πιθανό να φαίνονται μεγαλύτεροι επειδή οι σμηγματογόνοι αδένες είναι αρκετά δραστήριοι και αυτό διότι οι πόροι πρέπει να είναι μεγαλύτεροι για να απελευθερώσουν το σμήγμα μέσα στο δέρμα. Καθώς το σμήγμα, η βρωμιά και το μακιγιάζ συγκεντρώνονται, οι πόροι μπορούν να διασταλούν, γεγονός που τους κάνει να φαίνονται πολύ μεγαλύτεροι από ό, τι στην πραγματικότητα.

Πώς μπορώ να θεραπεύσω τους πόρους μου;

Το κλειδί για να διατηρηθούν οι πόροι καθαροί και υγιείς είναι η σχολαστική και συστηματική περιποίηση του δέρματος.

Καθαρισμός

Ο σωστός καθαρισμός είναι πολύ σημαντικός. Ο Δερματολόγος σας, πέρα από το να σας συστήσει τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης που ταιριάζουν στη δική σας επιδερμίδα, θα σας συστήσει τον διπλό καθαρισμό τη νύχτα για να απαλλάξετε το δέρμα σας από τη ρύπανση και τα νεκρά κύτταρα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την αποφυγή φραγμένων, μεγάλων πόρων. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι με λιπαρό δέρμα μπορεί να πέσουν στην παγίδα του υπερβολικού καθαρισμού, κάτι που μπορεί να ξεγελάσει το δέρμα και να αρχίσει να συμπεριφέρεται σα να ήταν ξηρό. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, με το δέρμα να παράγει περισσότερο σμήγμα για να αντισταθμίσει την ξηρότητα. Στη συνέχεια γίνεται λιπαρό που μπορεί να ενθαρρύνει τον αυξημένο καθαρισμό.

Επιλέξτε προϊόντα που περιέχουν συστατικά όπως το σαλικυλικό οξύ, ένα β-υδροξυ οξύ απολέπισης (BHA) που μπορεί να εισχωρήσει στους πόρους και να διαλύσει τη βρωμιά και τη λιπαρότητα. Εάν καθαρίζετε το δέρμα σας με βουρτσάκι, πανί ή ένα απαλό ύφασμα, είναι σημαντικό να τα διατηρείτε σχολαστικά καθαρά καθώς μπορούν να συγκεντρωθούν βακτήρια.

Απολέπιση

Η χρήση ενός απαλού απολεπιστικού προϊόντος  κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα μπορεί να κάνει θαύματα για να βοηθήσει τον κυτταρικό κύκλο και να απαλλαγεί από το δέρμα σας από αυτά τα ενοχλητικά νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται τους πόρους σας. Δεν είναι απαραίτητα προϊόντα καθαρισμού, καθώς τα υγρά απολεπιστικά όπως τα άλφα υδροξυ οξέα (AHAs) είναι συχνά μια καλύτερη επιλογή. Τα φυτικά, γαλακτικά και γλυκολικά οξέα έχουν επιφανειακή επίδραση στο δέρμα, διαλύοντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και διεγείροντας την ανανέωση των κυττάρων.

Ρετινόλη

Αξίζει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν βιταμίνης Α για να ελαχιστοποιήσετε το μέγεθος των πόρων. Τα δερματολογικά προϊόντα που περιέχουν βιταμίνη Α (ρετινόλη) μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της παραγωγής λίπους και στη βελτίωση της υφής του δέρματος, αλλά, όπως συμβαίνει με όλες τις ρετινόλες, χρειάζεται μια αργή και σταθερή εφαρμογή ώστε να μην ερεθιστεί το δέρμα.

Μακιγιάζ

Το μακιγιάζ μπορεί επίσης να κάνει τους πόρους να φαίνονται μεγαλύτεροι, καθώς η πούδρα και το make-up συχνά τους φράσσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ελαφρύτερες φόρμουλες χωρίς λάδι, μακράς διάρκειας, είναι πιο φυσικές και φιλικές στο δέρμα και δεν θα κολλήσουν ή θα φράξουν τους πόρους. Μπορείτε να αναζητήσετε προϊόντα που φέρουν ετικέτα ως μη φαγεσορογόνο, πράγμα που σημαίνει ότι το προϊόν έχει σχεδιαστεί για να αποφευχθεί η απόφραξη των πόρων. Χρησιμοποιώντας ένα προϊόν για την ελαχιστοποίηση των πόρων μπορείτε παράλληλα να βοηθήσετε στη διόρθωση και της υφής του δέρματος. Έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν την εμφάνιση των πόρων πριν εφαρμόσετε το μακιγιάζ από πάνω.

Αντηλιακό

Η ελαχιστοποίηση της έκθεσης στον ήλιο είναι επίσης βασική, καθώς ο ήλιος καταστρέφει το κολλαγόνο και την ελαστίνη και οι πόροι διαστέλλονται. Επιλέξτε αντηλιακό με SPF 30+ και βεβαιωθείτε ότι το εφαρμόζετε καθημερινά χωρίς εξαίρεση. Αυτό είναι αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την κατάσταση και την υγεία του δέρματός σας γενικά.

Δερματολογικές Θεραπείες

Εκτός από όλους τους παραπάνω τρόπους αντιμετώπισης των πόρων, σίγουρα ο Δερματολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει, με τις πιο κατάλληλες θεραπείες στο ιατρείο, να τους αντιμετωπίσετε. Οι πιο ενδεδειγμένες λύσεις είναι:

  • Η θεραπεία microneedling: μικροσκοπικές βελόνες εγχέουν ανώδυνα ένα κοκτέιλ των συστατικών στο δέρμα για να βελτιώσουν τους πόρους, να φωτίσουν ,να σφίξουν και να βελτιώσουν τον τόνο και την υφή.
  • Fractional Laser για την τόνωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στη σύσφιξη των πόρων και στη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος.
  • Χημικό peeling: Ένας συνδυασμός διαφορετικών οξέων όπως σαλικυλικά, πυρουβικά και ρετινοειδή χρησιμοποιούνται για να δουλέψουν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος χωρίς υπερβολική απολέπιση της επιφάνειας. Ως εκ τούτου, μπορείτε να συνεχίσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες αμέσως.