Είστε εδώ

Τί είναι το κολλαγόνο και πόσο ευεργετικό είναι για το δέρμα μας; Έχει αποδειχθεί ότι τα επίπεδα κολλαγόνου στο δέρμα συνδέονται άμεσα με την υγιή και φρέσκια εμφάνιση του δέρματος. Γνωρίζοντας λοιπόν για το κολλαγόνο και τους τρόπους που μπορούμε να αυξήσουμε την περιεκτικότητα του δέρματος σε αυτό αποτελεί ένα από τους πιο ασφαλείς δρόμους για ένα πιο υγιές και όμορφο δέρμα

Τι είναι το κολλαγόνο

Η λέξη κολλαγόνο είναι σύνθετη και παράγεται από το «κολλάω» και το «γόνο» που σημαίνει παράγω (γεννάω). Και αυτή είναι ακριβώς η λειτουργία του. Οι ίνες του προσφέρουν συνοχή στο συνδετικό ιστό του ανθρώπινου σώματος. Αποτελεί ένα από τα πιο βασικά δομικά συστατικά του δέρματος και βρίσκεται επίσης στα αιμοφόρα αγγεία, τις αρθρώσεις και τα οστά. Προσφέρει στο δέρμα τη δομική σταθερότητα και το πλαισιώνει, συμβάλλει στην πήξη του αίματος και γενικά οι λειτουργίες τους είναι ιδιαίτερα ευεργετικές. Είναι η πιο διαδεδομένη πρωτεΐνη που έχουμε σε ολόκληρο το σώμα μας και συνιστά σχεδόν το 1/3 του συνόλου των πρωτεϊνών που υπάρχουν στον άνθρωπο.

Παράγεται στο χόριο, την εσωτερική στοιβάδα στο δέρμα από τα κύτταρα που ονομάζονται ινοβλάστες. Με την υποστήριξη της ελαστίνης προσφέρει μια ιδιαίτερα δυνατή και ταυτόχρονα ελαστική δομή με αποτέλεσμα τη νεανική και σφριγηλή υφή του δέρματος. Η περιεκτικότητά του σε κολλαγόνο φτάνει το 75% στην ηλικία των 25 ετών και σταδιακά μειώνεται. 

Τι προκαλεί τη μείωση του κολλαγόνου

Η απώλεια του κολλαγόνου έρχεται σταδιακά με την πάροδο των χρόνων και τα αποτελέσματά της είναι αυτά ακριβώς που φαντάζεστε: Χαλάρωση και πτώση του δέρματος, αλλαγή στην υφή του, απώλεια φρεσκάδας και ελαστικότητας. Τι προκαλεί όμως αυτή την απώλεια;

Η φυσική παραγωγή του μειώνεται από τα μέσα της 3ης δεκαετίας της ζωής μας. Από τότε παρατηρούμε μια μείωση 1-2% ετησίως. Κατά τη διαδικασία αυτή, η δομική συνοχή του δέρματος αρχίζει να μειώνεται και εμφανίζονται οι πρώτες λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Πρακτικά κάθε ημέρα που περνάει, η ποσότητα του κολλαγόνου που παράγεται ημερησίως είναι μικρότερη σε σχέση με την ποσότητα που καταστρέφεται με τις φυσικές διαδικασίες. Ειδικά κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, χάνεται πάνω από το 30% του συνόλου του τα 5 πρώτα χρόνια. Στη συνέχεια η μείωση συνεχίζεται με ρυθμούς περίπου 2% ετησίως.

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και οι επιλογές τρόπου ζωής μπορούν επίσης να καταστρέψουν το κολλαγόνο. Ο μεγαλύτερος ένοχος αυτής της κατηγορίας είναι οι βλάβες που προκαλούνται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο που οδηγεί σε ταχεία διάσπαση των μορίων του κολλαγόνου. Το ίδιο ισχύει και για το κάπνισμα, την ατμοσφαιρική ρύπανση, ακόμη και τη διατροφή.

Οι καλύτερες αισθητικές θεραπείες για την ενίσχυση της παραγωγής του κολλαγόνου

Υπάρχουν πολλές θεραπείες που βοηθούν στην παραγωγή του κολλαγόνου στο δέρμα και η μεγάλη πλειοψηφία τους έχει την ίδια αρχή: Τη δημιουργία μιας ελεγχόμενης «πληγής» για να ξεκινήσει η διαδικασία επούλωσης. Οποτεδήποτε υπάρξει τραυματισμός στο δέρμα, το κολλαγόνο αναλαμβάνει το δύσκολο αυτό έργο. 

Οι θεραπείες που γίνονται σε ένα δερματολογικό ιατρείο κάνουν αυτό ακριβώς. Προκαλούν μικροτραυματισμούς στο δέρμα για να ξεκινήσει η παραγωγή νέου κολλαγόνου. Ας δούμε τις δημοφιλέστερες από αυτές. 

Lasers

Το Laser resurfacing είναι πολύ αποτελεσματικό για την υγεία του δέρματος. Διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία, θερμαίνοντας το στρώμα κολλαγόνου στο χόριο χωρίς να διαταράξει την επιδερμίδα. Επίσης απαιτείται ελάχιστος χρόνος ανάρρωσης. Μετά από 34 συνεδρίες, τα αποτελέσματα είναι εμφανή και περιλαμβάνουν βελτιωμένη υφή, απαλότερο και πιο καθαρό δέρμα και μείωση (και περαιτέρω πρόληψη) των λεπτών γραμμών.

Microneedling

Το Microneedling αποτελεί μια άλλη επιλογή για την παραγωγή κολλαγόνου. Δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το laser όμως προσφέρει πολύ καλά αποτελέσματα σε πολλούς ασθενείς. Συνδυάζοντάς τις παραπάνω δύο μεθόδους με PRP(αυτόλογη μεσοθεραπεία) τα αποτελέσματα βελτιώνονται ακόμα περισσότερο. 

Ραδιοσυχνότητες και Υπέρηχοι

Η θερμότητα, όταν χρησιμοποιείται χωρίς να καταστρέφει την επιδερμίδα, ενισχύει την παραγωγή του κολλαγόνου στο χόριο. Οι ραδιοσυχνότητες και οι συσκευές υπερήχων χρησιμοποιούν ακριβώς αυτό το μηχανισμό για την παραγωγή νέου κολλαγόνου. Η θερμότητα συρρικνώνει τα μόρια του κολλαγόνου αν η θερμοκρασία είναι ανάμεσα στους 57 οC έως 65οC, ενισχύονται οι δεσμοί και γίνεται η κολλαγονογένεση. 

Ενέσιμα fillers

Πέρα από τη γνωστή ιδιότητα των fillers να αποκαθιστούν τον χαμένο όγκο, προσφέρουν μακροπρόθεσμα και νεο-κολλαγονογένεση. Ενίοντας fillers υαλουρονικού οξέως μέσα στο δέρμα, προκαλούνται μικροτραυματισμοί οι οποίοι αποτελούν τη γενεσιουργό αιτία νέου κολλαγόνου. Επίσης το πολυγαλακτικό οξύ και ο υδροξυαπατίτης (ουσίες που χρησιμοποιούνται επίσης, υπό γνωστές εμπορικές ονομασίες) έχουν παραχθεί έτσι ώστε να διεγείρουν τους ινοβλάστες και να  προκαλούν σταδιακή παραγωγή νέου κολλαγόνου επίσης.

Συμβουλευτείτε το Δερματολόγο σας

Ο Δερματολόγος σας θα σας βοηθήσει να επιλέξετε μαζί τη θεραπεία που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σας. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η παραγωγή κολλαγόνου είναι μια διαδικασία που απαιτεί αρκετό χρόνο και σε κάθε περίπτωση δεν είναι κάτι που γίνεται μέσα σε λίγες ημέρες. Συνήθως χρειάζονται 2-3 μήνες για έναν κύκλο παραγωγής του ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες το χρονικό διάστημα αυτό ίσως χρειαστεί να διπλασιαστεί.