Είστε εδώ

Απώλεια του όγκου του προσώπου

Η χαλάρωση του προσώπου και η απώλεια του όγκου του με την πάροδο του χρόνου επιφέρει διάφορες αλλαγές στην όψη του: Τα μάγουλα γίνονται πιο πλατιά και κοίλα, εμφανίζονται οι γνωστές ρυτίδες πικρίας ή “marionette lines”, οι πτυχώσεις και οι ρινοπαρειακές ρυτίδες γίνονται πιο εμφανείς, η γωνία του στόματος κλίνει προς τα κάτω, το δέρμα "κρεμάει" και γενικά η εικόνα του δεν είναι η ¨"φρέσκια" που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε μικρότερες ηλικίες. Τα φαινόμενα αυτά οφείλονται σε διάφορους λόγους και ποικίλουν σε ένταση από άτομο σε άτομο. Παρόλα αυτά, κάποια φαινόμενα είναι γενικά, ισχύουν για όλους και επιφέρουν τις αλλαγές που περιγράψαμε παραπάνω.

Απώλεια όγκου με την πάροδο του χρόνου

Κλινικές παρατηρήσεις και εργαστηριακές έρευνες τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν προσφέρει πολλή γνώση για την κατανόηση της πολύπλοκης ανατομίας του προσώπου.Έδειξαν ότι η μείωση του λιπώδους ιστού που σχετίζεται με την ηλικία οδηγεί σε μειωμένη στήριξη των ιστών και του δέρματος με αποτέλεσμα την πτώση τους. Αυτό κάνει το πρόσωπο να φαίνεται πιο επίπεδο και τετράγωνο, αντίθετα με ένα νεανικό πρόσωπο που χαρακτηρίζεται από ένα τριγωνικό σχήμα και έναν τρισδιάστατο όγκο. Το σχήμα του προσώπου αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Το τριγωνικό σχήμα κατά τις πρώτες δεκαετίες της ζωής μας γίνεται τετράγωνο καθώς γερνάμε και σταδιακά αντιστρέφεται. Το φαινόμενο αυτό ξεκινά να εμφανίζεται στα τέλη της 3ης δεκαετίας της ζωής μας ενώ μέχρι τα 50 έχει γίνει ιδιαίτερα εμφανές.

Ανατομία προσώπου και οι στιβάδες του

Το πρόσωπο αποτελείται από πολλά διαφορετικά στρώματα (στιβάδες) με το καθένα να επιτελεί μια ξεχωριστή και σημαντική λειτουργία:

1. Το Δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο που έχει ο άνθρωπος .Είναι το μέρος του σώματος που έρχεται σε άμεση επαφή με το περιβάλλον και αποτελείται από την επιδερμίδα, το χόριο (κυρίως δέρμα) και τον υποδόριο και λιπώδη ιστό. Διαθέτει ορισμένες ιδιότητες που είναι πολύ σημαντικές για την επιβίωση του ανθρώπου: a. Προστατεύει από μικροοργανισμούς και χημικές ουσίες. b. Δεν επιτρέπει την απώλεια υγρών. c. Παράγει μελανίνη για την προστασία μας από την υπεριώδη ακτινοβολία d. Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων και του ιδρώτα. e. Βοηθάει στην παραγωγή της βιταμίνης D.

2. Το Μυοαπονευρωτικό σύστημα που περιλαμβάνει: I. Το SMAS(περιτονία-υμένας) το οποίο περιβάλλει τους μιμικούς μύες και χωρίζει το υποδόριο λίπος σε δυο στοιβάδες. Επίσης λειτουργεί ως μεταφορέας του υπερκείμενου λίπους, ενώ είναι πολύ ανθεκτικότερο στη χαλάρωση σε σχέση με το δέρμα. II. Τους μιμικούς μύες του προσώπου ο οποίοι διακρίνονται σε μία επιπολής και μία βαθύτερη στοιβάδα.

3. Τους Καθεκτικούς συνδέσμους που συγκρατούν το SMAS και τα υπερκείμενα μαλακά μόρια με τα οστά και την παρωτίδα. Οι σύνδεσμοι αυτοί είναι πιο ευκίνητοι και χαλαροί σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές, ενώ είναι πιο ακίνητοι σε άλλες. Πέρα από τη συγκράτηση του SMAS ξεχωρίζουν και διάφορους ανατομικούς χώρους δημιουργώντας τα διαμερίσματα λίπους του προσώπου. Όταν λοιπόν χαλαρώνουν ή ατροφούν επέρχεται η μορφολογική μεταβολή που παρατηρείται με την πάροδο του χρόνου

4. Το περιόστεο που αποτελεί μέρος του σκελετικού συστήματος  είναι μια μεμβράνη  που καλύπτει τα οστά 

Η γήρανση του προσώπου ανά δεκαετία

Κάθε μια από τις παραπάνω στοιβάδες υποκύπτει στον κανόνα της φυσιολογικής φθοράς και της γήρανσης όσο περνάνε τα χρόνια. Ο ρυθμός φθοράς τους δεν είναι ο ίδιος για όλες, επηρεάζονται από διάφορους εγγενείς και εξωγενείς παράγοντες και συμβάλλουν σε διαφορετικό βαθμό στη συνολική εικόνα γήρανσης του προσώπου. Ανά δεκαετία, οι γενικές παρατηρήσεις μπορούν να συνοψιστούν παρακάτω:

• Στα 20’s ξεκινά αργά οδεύοντας προς τα 30 η γήρανση της επιδερμίδας και του δέρματος και μια πολύ διακριτική απώλεια όγκου κάτω από τα μάτια

• Στα 30’sπροστίθεται το σταδιακό «άδειασμα» των διαμερισμάτων του λίπους και ξεκινά η μείωση του μυϊκού τόνου

• Στα 40’sη απώλεια όγκου είναι πλέον εμφανής, το υαλουρονικό οξύ που παράγεται είναι λιγότερο από αυτό που καταστρέφεται καθημερινά και έχουμε ένα αρνητικό ισοζύγιο που έχει ως αποτέλεσμα τη λιποδυστροφία

• Στα 50’sπροστίθεται σε όλα τα παραπάνω και η απώλεια οστικής μάζας και πυκνότητας και η περιεκτικότητα των οστών μας σε ασβέστιο και άλλα μέταλλα.

Όλα τα παραπάνω φαινόμενα φυσικά επιδεινώνονται σε κάποιες ιδιαίτερες ατομικές καταστάσεις όπως • Η απότομη απώλεια βάρους • Το κάπνισμα • Το άγχος • Η ελλιπής προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία

Η συμβολή του Δερματολόγου

Στη συνάντηση με το Δερματολόγο σας, θα έχετε την ευκαιρία να αξιολογήσετε όλες τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο δικό σας πρόσωπο και να:

• Συζητήσετε μαζί για τις ανάγκες του προσώπου σας

• Ενημερωθείτε για τις διαθέσιμες θεραπείες που θα καθυστερήσουν τη φυσιολογική γήρανση

• Μοιραστείτε μαζί του τις προσδοκίες και τις ανησυχίες σας για το τελικό αποτέλεσμα

• Φτιάξετε μαζί το ατομικό σας πλάνο θεραπειών και τα βήματα που αυτό περιέχει

Ο Δερματολόγος σας θα σας βοηθήσει στην ολιστική προσέγγιση του προσώπου σας και των αναγκών του. Θα κάνει μια συνολική εκτίμηση λαμβάνοντας υπόψη του παράγοντες όπως το ιατρικό ιστορικό, τον τρόπο ζωής σας, την ανατομία του προσώπου σας, την ηλικία και το φύλο σας. Έτσι θα εξατομικεύσει το πλάνο θεραπειών για να μπορέσετε να απολαύσετε, μη τη βοήθεια όλων των σύγχρονων θεραπειών της αισθητικής δερματολογίας, ένα νέο, φρέσκο και νεανικό πρόσωπο.