Είστε εδώ

7 τρόποι για να μειώσουμε τις ουλές

Υπάρχουν πολλές θεραπείες και προληπτικές μέθοδοι για να αποφύγουμε ή έστω να μειώσουμε αισθητά την εμφάνιση μιας ουλής μετά τη αφαίρεση ενός σπίλου. Κάποιες από αυτές πρέπει να αποτελούν καθημερινό μέλημα κάθε ασθενούς ενώ κάποιες άλλες είναι θεραπείες που γίνονται σε ένα δερματολογικό ιατρείο κατόπιν της συμβουλής εξειδικευμένου Δερματολόγου:

1. Αποφύγετε την ηλιακή ακτινοβολία

Ο ήλιος μπορεί να βλάψει το υγιές δέρμα, οπότε φανταστείτε πώς μπορεί να επηρεάσει μια πληγή που επουλώνεται. Μια φρέσκια πληγή είναι πολύ πιθανό να σκουραίνει και να αποχρωματιστεί εάν εκτίθεται τακτικά σε υπεριώδες φως. Όταν βρίσκεστε έξω, βεβαιωθείτε ότι η ουλή σας προστατεύεται με ισχυρό αντηλιακό (τουλάχιστον SPF 30). Εάν είναι δυνατόν, καλύψτε την ουλή με κάποιο ρούχο για να αποφύγετε την απευθείας έκθεσή της στην ηλιακή ακτινοβολία. Η προστασία αυτή θα πρέπει να διαρκέσει για τουλάχιστον 6 μήνες.

2. Μην τεντώνετε την ουλή

Εάν η ουλή βρίσκεται σε σημείο του σώματος όπου η κίνηση είναι συχνή και το δέρμα τεντώνεται, οχρόνος επούλωσης αυξάνεται και παραμένει αρκετά εμφανής. Εάν βρίσκεται σε μέρος όπου το δέρμα δεν τεντώνεται πολύ συχνά σε διαφορετικές κατευθύνσεις τότε το πρόβλημα αυτό είναι πολύ πιο ήπιο. Σε γενικές γραμμές και για τη γρηγορότερη επούλωση, θα πρέπει να διατηρείταιτο δέρμα γύρω από την ουλήόσο το δυνατό πιο χαλαρό.

3. Διατηρήστε το σημείο τομής καθαρό και υγρό

Οι πληγές του δέρματος τείνουν να επουλώνονται καλύτερα όταν είναι καθαρές και υγρές. Οι ξηρές πληγές και οι ουλές συνήθως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν και είναι λιγότερο πιθανό να εξαφανιστούν. Μια ενυδατική αλοιφή, όπως η βαζελίνη κάτω από έναν επίδεσμο μπορεί να είναι αρκετή για να μειώσει το σχηματισμό ουλών ενώ η πληγή εξακολουθεί να επουλώνεται. Μόλις σχηματιστεί ο ουλώδης ιστός, πιθανόν ο Δερματολόγος σας να σας συστήσει μια γέλη σιλικόνης ή ταινίες σιλικόνης που φοράτε αρκετές ώρες την ημέρα. Συνήθως δε χρειάζεται αλοιφή με αντιβίωση, εκτός εάν ο Δερματολόγος σας συστήσει τη χρήση της. Η άσκοπη χρήση της μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως δερματίτιδα εξ επαφής ή αντοχή σε βακτηρίδια.

4. Κάντε μασάζ στην ουλή

Περίπου δύο εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση, όταν τα ράμματα αφαιρεθούν μπορείτε να αρχίσετε να τρίβετε απαλά την ουλή. Για να κάνετε το μασάζ, χρησιμοποιήστε δύο δάχτυλα σχηματίζοντας κυκλικές κινήσειςεπάνω στην ουλή και στο δέρμα γύρω από αυτό. Στη συνέχεια τρίψτε κάθετα και οριζόντια κατά μήκος της ουλής. Ξεκινήστε με ελαφριά πίεση και αυξήστε σταδιακά την πίεση. Δεν πρέπει η διαδικασία αυτή να πονάει, αλλά η πίεση πρέπει να είναι αρκετή για να αναζωογονήσει το δέρμα και να βοηθήσει στην παραγωγή νέου κολλαγόνου.

5. Laser και θεραπείες φωτός

Οι θεραπείες με laser και παλμούς μπορούν να αποβούν πολύ αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση των ουλών, διαφόρων τύπων. Συνήθως χρησιμοποιούνται για να κάνουν τις μεγαλύτερες ουλές να φαίνονται μικρότερες και λιγότερο αισθητές. Μπορεί να χρειαστείτε μόνο μία συνεδρία στο Δερματολογικό ιατρείο για να έχετε καλά αποτελέσματα, αν και μερικές φορές χρειάζονται περισσότερα από ένα ραντεβού.

6. Eνέσεις κορτικοστεροειδών

Τα κορτικοστεροειδή είναι ορμόνες που μειώνουν τη φλεγμονή. Χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διαφόρων καταστάσεων που επηρεάζουν το δέρμα, τις αρθρώσεις και άλλα μέρη του σώματος. Οι ενέσεις κορτικοστεροειδών μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του μεγέθους και της εμφάνισης των αυξημένων ουλών, και χρησιμοποιούνται συνήθως σε χηλοειδείς ουλές. Υπάρχει κίνδυνος να σχηματιστεί ξανά νέος ουλώδης ιστός και να παρατηρηθεί αποχρωματισμός στο σημείο της ένεσης. Μερικές φορές, μια θεραπεία είναι αρκετή, αλλά συνήθως απαιτούνται πολλαπλές θεραπείες.

7. Κρυοχειρουργική

Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την κατάψυξη και την καταστροφή του ουλώδους ιστού, ο οποίος τελικά ελαχιστοποιεί το μέγεθός του. Άλλα φάρμακα, όπως το φάρμακο χημειοθεραπείας βλεομυκίνη, μπορεί επίσης να ενίονται για περαιτέρω μείωση του μεγέθους της ουλής. Η κρυοχειρουργική γίνεται συνήθως με μεγαλύτερες ουλές, συμπεριλαμβανομένων των χηλοειδών και των υπερτροφικών ουλών. Μια μόνο θεραπεία μπορεί να μειώσει το μέγεθος μιας ουλής κατά 50%.

Προληπτική, επίμονη φροντίδα

Εάν έχετε προγραμματίσει να αφαιρέσετε έναν σπίλο, μιλήστε με το Δερματολόγο σας σχετικά με τις επιλογές σας για την ελαχιστοποίηση των ουλών. Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας εκ των προτέρων και ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε μετά τη διαδικασία για να κάνετε την ουλή όσο πιο αχνή και μικρότερη γίνεται. Ορισμένες από αυτές τις μεθόδους απαιτούν εβδομάδες ή μήνες προσπάθειας, αλλά ο μόνος τρόπος για να είναι αποτελεσματικές είναι η επιμελής τήρηση των κανόνων. Σε κάθε περίπτωση, για να βρεθεί η βέλτιστη λύση για τη δική σας περίπτωση, μιλήστε με τον Δερματολόγο σας που είναι ο πλέον αρμόδιος να σας καθοδηγήσει στις μεθόδους που ταιριάζουν στο δικό σας δέρμα.