Είστε εδώ

4 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για τον καρκίνο δέρματος

 

Ο ήλιος είναι ευεργετικός. Διατηρεί τον πλανήτη μας ζεστό και βιώσιμο, βοηθά στην ανάπτυξη των φυτών και των ζώων και επιτρέπει στον οργανισμό μας να παράγει τη βιταμίνη D, μια απαραίτητη θρεπτική ουσία. Αλλά ο αγαπημένος μας ήλιος έχει και μια σημαντική αρνητική συνέπεια για το δέρμα μας: Εκπέμπει επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες (UV), οι οποίες μπορούν να βλάψουν το DNA στα δερματικά κύτταρα και να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος - του πιο επικίνδυνου τύπου. Με την πάροδο του χρόνου, μεγάλες και μικρές εκθέσεις σε ακτίνες UV μπορούν πραγματικά να αποδειχθούν μια μεγάλη απειλή για την υγεία μας. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω κάποια γεγονότα που αξίζει να γνωρίζουμε όλοι ώστε να προχωρήσουμε και στις ενδεδειγμένες ενέργειες για την προστασία της υγείας μας.

Το «παρελθόν» του δέρματός μας παίζει σημαντικό ρόλο για το μέλλον του

Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε αντηλιακό κάθε φορά που βγαίνουμε έξω, αυτό είναι γνωστό. Όμως πόσο ρόλο παίζει το παρελθόν; Αν έχετε υποστεί ηλιακό έγκαυμα και έχουν εμφανιστεί και φουσκάλες στο δέρμα σας τότε πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Σε περίπτωση που αυτό έχει γίνει περισσότερες από 5 φορές κατά την εφηβεία και τα πρώτα ενήλικα χρόνια σας (15 έως 20 ετών) τότε διατρέχετε μεγάλο κίνδυνο να εμφανιστεί μελάνωμα από τα 40 έως τα 60 έτη της ζωής σας. Ερευνητές στο Brown University στις ΗΠΑ ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 100.000 άτομα για δυο δεκαετίες της ζωής τους. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε αναφέρει ότι όσοι υπέφεραν από έντονα εγκαύματα στις αρχές της ενήλικης ζωής τους είχαν σχεδόν 70% υψηλότερο βαθμό εμφάνισης καρκίνου στο δέρμα.

Για αυτό λοιπόν, αν έχετε «αμαρτωλό» παρελθόν σε σχέση με τα ηλιακά εγκαύματα, θα πρέπει να ελέγχετε το δέρμα σας συχνότερα, τόσο στο σπίτι σας όσο και με τη βοήθεια του Δερματολόγου σας.

Όλο και περισσότεροι άνδρες παρουσιάζουν μελάνωμα

Σε όλο κα ιπερισσότερους άνδρες εμφανίζεται κάποια μορφή καρκίνου του δέρματος. Συνήθως οι άνδρες παραμελούν περισσότερο από τις γυναίκες τη χρήση αντηλιακού σε καθημερινή βάση, ακόμα και στην παραλία. Μάλιστατα τελευταία χρόνια, τα περιστατικά μελανώματος έχουν τριπλασιαστεί για τους άνδρες άνω των 65 ετών λόγω της αθροιστικής βλάβης από την πολυετή έκθεση στη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία χωρίς προστασία. Ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης είναι ο γνωστός συνδυασμός: περιορισμός της έκθεσης στον ήλιο, χρήση αντηλιακού με ελάχιστο συντελεστή προστασίας από τον ήλιο (SPF) 30 και χρήση προστατευτικών ενδυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μακρυμάνικων πουκάμισων και των καπέλων με φαρδύ γείσο.

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Όσο κι αν σας ακούγεται παράξενο, διατρέχετε μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθους μελανώματος αν αντικαταστήσετε ένα μπουκάλι μπύρας με ένα μπουκάλι νερό. Μια έρευνα που  δημοσιεύτηκε στην British Journal of Dermatology έδειξε ότι όταν πίνουμε περισσότερο από ένα μπουκάλι μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί ημερησίως αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης μελανώματος κατά 20% Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το αλκοόλ μειώνει την ανοσοαπόκριση στην υπεριώδη ακτινοβολία, οδηγώντας σε αυξημένη κυτταρική βλάβη και στο σχηματισμό καρκίνου του δέρματος.

Μην ξεχνάτε τα «αόρατα» σημεία του σώματός σας

Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να είναι ύπουλος. Ενώ ένας σπίλος που εμφανίζεται σε εμφανές σημείο όπως η μύτη ή το χέρι σας μπορεί να τραβήξει την προσοχή σας, ένα καρκινικό σημείο μπορεί επίσης να ξεκινήσει στα πέλματα ή στο πίσω μέρος των γλουτών σας, όπου είναι πιο δύσκολο να το εντοπίσετε. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Foot and AnkleSurgery διαπίστωσε ότι ο πενταετής ρυθμός επιβίωσης για το μελάνωμα στο πόδι και τον αστράγαλο ήταν 52% - σε σύγκριση με το 84% για το μελάνωμα που βρέθηκε αλλού στο σώμα - επειδή τα σημάδια είναι δύσκολο να εντοπιστούν Να θυμάστε λοιπόν ότι ακόμα κι αν εξετάσετε προσεκτικά το δέρμα σας, μπορεί να υπάρχουν περιοχές που είναι δύσκολο να δείτε.

Για το λόγο αυτό, προγραμματίστε ένα έλεγχο του δέρματός σας από τον Δερματολόγο σας.

Το δέρμα μας πολλές φορές κρύβει μυστικά που μόνο ο Δερματολόγος μπορεί να εντοπίσει. Όσοι προχωρούν σε τακτικό έλεγχό του για τυχόν ύποπτους σπίλους ή άλλου είδους κηλίδες έχουν χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, επειδή πιθανό κακοήθες μελάνωμα μπορεί να ανιχνευθεί στο νωρίτερο, θεραπεύσιμο στάδιο. Οι ερευνητές στο Henry Ford Hospital στο Ντιτρόιτ μελέτησαν ασθενείς (των οποίων η μέση ηλικία ήταν 60) και βρήκαν εκείνους που είχαν διαγνωστεί με μελάνωμα μεταξύ 2001 και 2007 και που είχαν προχωρήσει σε δερματολογικό έλεγχο τουλάχιστον μία φορά τα πέντε χρόνια πριν από τη διάγνωσή τους είχαν χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας κατά 70% σε σχέση με τους ασθενείς που δεν είχαν προχωρήσει ποτέ σε έλεγχο του δέρματός τους από τον Δερματολόγο.